onsdag 27 juni 2012

Recap av True Blood, säsong 5, avsnitt 1 (spoilervarning)

VARNING FÖR TOTALA SUPERSPOILERS!


Det stora problemet med True Blood har börjat som ett lyxproblem – alla biroller var så intressanta att man gärna följde vad som hände med dem. Dessvärre har man inte dödat några darlings (men det har man ju! Man har dödat jättemånga darlings! Drottningen, hon Nan,  ordförande i vampyrfackföreningen, Sookies fairy godmother, Heeey-suus och många fler) så okej, inte tillräckligt många darlings, och i vilket fall – de som är kvar har allihopa fått egna historier, de träffar nya intressanta karaktärer osv – men nu är birollerna med helt egna liv så många att man inte hinner berätta någons historia alls ordentligt.

Jag tycker det är kul (men tidskrävande!)att göra recaps av avsnitt, och att göra en av True Bloods första visar verkligen hur bananas många olika linjer man börjar på. Håll i er!

Previously- sammanfattningen känns helt oförståelig. Vad mycket som hänt! Jag har hunnit glömma väldigt mycket. Dock pirrar det till lite när man hör da da daradadang dang dang – titellåten dra igång. Exalterat – hur kommer God hates fangs-skylten se ut den här gången? Åt vilket håll kommer man köra förbi den? Hur många gånger kan man variera hur man kör förbi en bioskylt?

Avsnittet börjar med Bill och Eric har dödat Nan. Kontoret är fyllt av exploderad-vampyr-klet. Bill pratar i telefon samtidigt som Eric städar jättesnabbt och uppspeedat vilket är roligt. The authority (vad det tar bort all romantik från vampyrer med alla fackföreningar, myndigheter, sheriffer, kungahus och så vidare. Var är mystiska grevar som gör hur de vill?) är på väg.
Åh nej Tara!
Under tiden händer grejen med varulvs-Debbie i Sookies kök. Hon hotar Sookie med hagelgevär, men Tara slänger sig framför och offrar sig.

Eric och Bill reagerar båda två när de känner att Sookie är i fara. Tröttsamt för dem! Sookie är ju i fara ca 35 gånger per avsnitt. Påminner mig lite om Buffy när hon trött utbrister ”Dawn’s in danger? Must be Wednesday.”
”Fuck Sookie” säger Eric när de förstår att hon är illa ute igen ”hon sa nej till oss båda två!” Men gentlemanna-Bill kan inte stå emot. De springer ut ur huset. Men ack de fångas i silvernät som två fiskar av några okända vampyrer – ”the authority”.

Under tiden har Lafayette vaknat i sin säng, där han tidigare mött snälla spöket Heeey-suus (Jesus). Ner i köket. Tara, nej! Det är för sent. Hon ligger död. Det gör även Debbie, skjuten av Sookie. Pam kommer opassande in i köket för att leta efter Eric, rödgråten, bokstavligen, hon har torkade tårar av blod runt ögonen.
Layafette får direkt en idé och säger ”turn her!” – alltså förvandla henne till vampyr, Sookie proesterar först – Tara hatar ju vampyrer, men ber sedan Pam om samma sak . Pam säger att spydigt att tjejens halva hjärna är bortskjuten – vad är det som säger att hon inte kommer komma tillbaka ”fucktarded” när hon reser sig ur graven?
Men Sookie säger att hon kommer bli skyldig Pam en jätteJÄTTEStor tjänst, och Pam ser chansen att med Sookies hjälp bli vän med Eric igen och går med på det.
Är oerhört förtjust i pastor-karaktären!

Sista avsnittet förra säsongen slutade med att den där obehagliga pastorn knackade på den nakne Jasons dörr. Helloooo vampyr! Jason är med rätta mycket misstänksam. Ryan Kwanten har en så vältränad kropp att den nästan ser onaturlig ut. Jason har varit med förut, han vill inte bli glamoured, men vampyrpastorn torkar osynliga tårar ur ögonvrån och säger att han inte vet hur man gör. Jason tittar upp och hoppsansa, lurifaxpastorn vet visst hur man hypnotiserar människor: ”bjud iiiiin mig” säger han med ett ondskefullt leende och det är precis vad Jason gör.

Under tiden står Sam omgiven av varulvar. Var är vår flockledare väser en naken donna hotfullt, men Sam blir en hök och flyger iväg.

Tillbaka till Pam, Sookie och Lafayette. Pam har på sig någon slags ljusgul mysdress med blommor, fjärilar och kattungar på – tydligen ska den som ”vänder” en människa til en vampyr ligga i graven tillsammans med densamme. Pam är uttråkad. ”I am wearing a Walmart sweatsuit for y’all – if thats not demonstrating teamspirit I don’t know what is”. Pam har lätt de bästa replikerna i hela True Blood. Sookie och Lafayette begraver dem båda.

Kära Pam!
Sam står naken utanför sitt hus. Marcus, den elake varulvsledaren, som dödade Sams bror, och dessutom är exet till Sams nya tjej, är död. Det var Alcide som gjorde det, men det vet inte resten av gänget. De tror Sam gjorde det. Nakna varulvstjejen gav inte upp så lätt, dyker upp utanför hans hus, och hotar Sams tjejs dotter. Sam säger att det var han som dödade Marcus, trots tjejens protester, och nakne Sam och nakna varulvstjejen går i väg med sina vältränade stjärtar, rekord i nakenfisar i True Blood på kort tid! Tur det är varmt i amerikanska södern.

Börjar med att räkna stjärtar i avsnittet. 1, 2...många.
Hos Jason: pastorn hypnotiserar Jason allt vad han kan. (Jason naken.) Tar upp att Jason låg med hans fru. Nu tror vi alla att det ska gå illa för Jason. Men nej! Pastorn är kär i Jason! Han kunde inte klara av sina känslor för Jason. Pastorn deklarerar:  ”Im a gay vampire american!” ”och I love you Jason Stackhouse!”
Jason svarar snällt: Det var den snällaste kärleksförklaringen jag fått! Och jag förlåter dig för att du ”acted all murderous and what not - but I’m sorry this dog don’t bark that way!”. Pastorn gillar inte att bli avspisad.
Då kommer Jessica insvepandes supermyndigt i någon sorts Lilla Rödluvan-outfit som en räddande ängel och talar med överlägsen röst och deklararar kort ”jag är typ drottning, han är min”. Pastorn, missnöjd, slängs ut.


Bill och Eric ligger i en baklucka och ser ut som att de blivit grillade med våffeljärn i nyllet (silvernätet). Under tiden spelas mysigt Paul McCartneys Silly Lovesongs medan de försöker ha en smart plan i bakluckan. De sticker hål på bensintanken och bilen exploderar.
-You should run! Säger Bill som ligger skadad på gatan.
- I’m not leaving you here! Säger Eric, som om rivalitet och hat aldrig existerat mellan de två nu såta vännerna.
Nu kommer en av kidnapparna och hotar dem med gevär. Det ser mörkt ut, men skytten exploderar i ett moln av guckigt blodigt slem. -Nora! Utbrister Eric, varpå följer ett mycket hett hångel med den skjutande tjejen i slow motion med exploderande bil-eld bakom, mycket dramatiskt, medan Bill förvirrat ser på.
Bill: - Friend of yours?
Eric: -Thats my sister actually. (jättekonstigt).
Släkten är bäst.
 Som tur var är Nora och Eric syskon genom att Godric var bådas skapare. Nora jobbar för ”the authority”, men gör vad som helst för Eric och ska rädda dem från att få the true death av myndigheterna.

Blodslamseupptorkning sker hemma hos Sookie. Hon dödade ju varulvs-crack-Debbie med hennes eget hagelgevär (det där stackars blodindränkta köket!), och nu debatterar Sookie och Lafayette vad man ska göra. Sookie säger ”I wanted to kill her!” med läskig fiol-ljudeffekt efter, så man förstår att detta uttalande av Sookie är 1. Signifikant för Sookies utveckling som inte längre helyllebrud samt 2. Dåligt.
Sookie och Lafayette drar vidare till nästa torka upp blod-hämta lik-plats. Men nu är Jesus-Hey-suuus kropp är borta!

Naken mansstjärt nr 3 vi möter i serien visar sig tillhöra sheriffen Andy Bellefleur som fylle-efter-ligg-sover i en stuga med häxan Holly. Hollys söner kommer hem och blir inte superglada, minst sagt.
Terry Bellefleur, Arlene och barnen äter middag, tillsammans med sin gamla krigarkamrat vi mötte första gången sista avsnittet förra säsongen. Han spelas av Scott Foley, och det gör att det inte finns en chans att jag inte tänker Noel i Felicity, Noel i Felicity om och om igen. Terry är oerhört ovillig när det kommer till att prata om sin tid i armén.
Felicity-Noel/Terrys mystiske soldatkollega.

Sookie tar en dusch och plågas av mobbningsminnen från barndomen vi får ta del av i en flashback. Obehagligt nog har de lagt på vuxen-Sookies röst på en barnskådis så det bli väldigt konstigt. Barnfejset Sookie får i alla fall hjälp av barn-Tara i sitt minne. Minnet tar slut och hon tittar ut på Taras grav. Ska det fungera?

Lafayette har inte haft det roligaste dygnet – både Tara och Jesus döda. Han ligger i badet och ljudeffekt ackompanjerar synen av en rosa rakhyvel. Suicidal?
Det knackar på dörren hos Sookie. Enter Alcide! ”Vi måste prata” säger han. Oups! Han vet inte att Sookie några timmar tidigare skjutit hans knäppa tjej Debbie. Sookie spelar glad och erbjuder honom saft. Hon öppnar kylen och URK! Där ligger en tand på golvet med någon slags köttig rot, ewww, Sookie ställer snabbt foten på den. Alcide kommenterar hur märkligt rent det är i köket men kommer snabbt fram till sitt verkliga ärende – den förre vampyrkungen Russel har tagit sig loss från sitt cementfängelse.

Nu är vi på Merlottes. Något av det jag absolut gillar bäst i True Blood är vad någon kallade red neck-estetiken – och den baren är alltid fylld av svettiga burgarätande suspekta människor. Älskar alla scener där, speciellt när Hoyts mamma är med.
Där hittar vi Jason och Andy! En obehaglig domare kör bort Jason och säger åt Andy at han ska stryka domarens sons fortkörningsbot. Andy viker sig omedelbart, den mesen.
Under tiden är Jason i baren. Tyvärr är Hoyts mamma inte där, men väl Hoyt själv. En av Hoyts kompisar gör en girlfriendfucker-sneeze dvs man väser fram ett ord samtidigt som man låtsas-döljer det med en fejkad nysning. Hoyt är stenhård. ”Du har inga vänner vid det här bordet”.
Sookies hem: Alcide varnar Sookie. Russel är ute efter dig!
Lafayette får utbrott på Alcide som gör ett lustigt morr-ljud.

Läskiga jeansklädda varulvshjorden, med Martha som ledare, misshandlar under tiden å det grövsta Sam, ledda av obehaglig äldre kvinna som borde uttnyttjat tandvård mer under sitt liv.
Jaha klipp till värsta sexscenen mellan Eric och den här Nora medan Bill uttråkat väntar utanför, och Eric säger på svenska ”jag kommer sakna dig syster”, ja, det är obehagligt som ni förstår. Sluta med systersnacket, gross, men även katching! Två nakna rumpor till! Nu har jag tappat ordningen på hur många nakna det var i första avsnittet.
”We fight like siblings but we fuck like champions” säger Eric till den väntande Bill utanför. Bill saknar snappy comeback, men vi kan konstatera återigen att Eric har så låga jeans att han måste fått en brazilian wax.

Jessica har fest med collegestudenter och Jason joinar dem. Jessica gör det tydligt att hon inte vill ha ett förhållande med Jason.
Borde byta kost. Och gå till tandläkare.

Noel-i-Felicity konfronterar Terry och säger att fem av deras gamla militärkollegor fått sina hus uppbrända ”det har att göra med den där natten i Irak”. Men Terry vill inte höra på det örat.
Jessica och de andra på festen spelar Rockband och gör en ljuvlig Ch-ch-ch-ch-ch-Cherry bomb! Jessica hånglar med en av killarna, Jason går i väg till en bil med en av tjejerna men vill inte ha sex. Det var första gången!

Sedan – urk. Varulvsgänget gräver upp Marcus. Den misshandlade Sam är verkligen i trubbel. Då kommer Sams tjej Luna som tagit dit Alcide som myndigt  och orädd-t berättar att han dödade Marcus. Otäcka gamla ingen tandvård-kvinnan säger att hon var Marcus mamma, ylar, antar vargform och URK där av urk:et i början –hon börjar käka upp Marcus döda kropp. Och jag menar dra långa slemmiga inälvor ur magen.
Bill och Eric får nya pass (Bill blir under protester ”mr Appelbaum”) men tyvärr. Auktoriteten har hunnit ifatt dem.

Sookie väntar vid Taras grav. Pam kommer misslynt upp – men Tara ligger kvar livlös. ELLER!!!
Sedan spelas fyndigt låten ”Turn turn turn” och det är slut.

PUH! Förstår ni hur många trådar som påbörjats?! Hur många personer som nu har huvudroller? Hur många korta scener det här avsnittet innehöll? Hur lång tid tog det att skriva det här? Hur många orkade läsa hela? Många frågor.

6 kommentarer:

 1. Jag orkade läsa! Men det är bara för att jag såg det häromdagen och såg avsnitt två igår. Hade helt missat det där med att Taras halva hjärna var bortskjuten. Hon blev ju helt knäpp nu i avsnitt två så det förklarar ju saken. Guuud vad varulvsgrejen är TRÅKIG! Och Pam är lätt min favvo, jättekul att se henne utvecklas lite.

  SvaraRadera
 2. Haha uthålligt av dig! Visst är Pam fantastisk. Det verkar onekligen som att man kommer få se henne väldigt mycket mer nu, nu har man ju fått se tillbakablickar tills innan hon blev vampyr och så...
  Hon som spelar Pam gjorde ett gästspel i Once upon a time också som elak häxa (!) såg du den?

  SvaraRadera
 3. Yes! Göttigt! Himla märkligt egentligen eftersom jag både har sett avsnittet hyfsat nyss samt bloggat om det själv. Mer recaps!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad härligt att du gillar recaps! Det är faktiskt ett väldigt kul sätt att skriva om ett avsnitt.
   Har några önskemål om någon serie som behöver recappas?

   Radera
 4. Homeland när det kommer tillbaka! För hur mycket jag än älskar det så var i alla fall första säsongen rätt löjlig i vissa hänseenden. Kan nog bli bra att recapa.

  SvaraRadera
 5. Det kommer tillbaka 30 september, och börjar på SVT kort därefter - ja ska komma ihåg önskemålet!

  SvaraRadera