söndag 1 juli 2012

I tv-seriernas värld - kan killar och tjejer vara vänner?

Skräckexemplet.
(Jag blir lite provocerad av den här bilden. Kolla allas miner.)
Varför kan killar och tjejer aldrig vara "bara" vänner?

Jag fick en läsarkommentar av "Cornelia" efter mitt inlägg om Newsroom. Det var himla bra, så jag hoppas du Cornelia tycker det är okej att jag citerar en bit:

"Apropå det såg jag sista avsnittet av Community, säsong 1 igår (väntar på boxarna.) och blev så matt. Den starka, fantastiska kvinnan Britta förminskades till ett våp som trånade efter en man som inte ens vet om han vill ha henne, eller någon av andra två han har att välja och vraka bland. Jag är all for romance när det passar sig (dock att romantiska komedier är något av det vidrigaste jag vet) men här tyckte jag verkligen inte att det gjorde det. och blir så trött på förutsägbarheten i att alla vänskapliga relationer mellan man och kvinna MÅSTE så desperat utvecklas till något romantiskt.

Till slut blir det löjligt när alla till sist varit involverade med alla vid ett eller annat tillfälle (skräckexemplet Gossip Girl). Rent spontant kunde jag bara komma på två serier jag själv ser där det finns stark vänskap utan att något romantiskt ens insinueras, 30 Rock - Liz och Jack, samt, något överraskande, One Tree Hill - Haley och Lucas.
 

Jag undrar om du kanske kan ge tips på någon serie där det skildras vänskap mellan olika kön, utan att det blir den där, uppenbart oundvikliga, romantiska utvecklingen. Är så trött på hela "tjejer har tjejkompisar som målar naglar och shoppar och killar har killkompisar som dricker öl och ser på fotboll och därför kan de ej vara vänner, om de inte egentligen vill ligga med varandra"."

Bästisar.
Jag började direkt fundera. Kom på Veronica och Wallace i Veronica Mars och blev svinglad. Fortsatte tänka på mina favoritserier. Hmmm Parks & Recreation? Mja visst Leslie och Ron är vänner, men de är ju kollegor, ses inte utanför jobbet...jag la ut frågan på Twitter och fick hjälp och svar. Men det blev direkt svårigheter. Kollega-vänskap togs upp - som CJ & Josh/Toby/Sam i Vita Huset. Jag tycker inte det räknas om det inte är vänskap förutom att de är kollegor. Ses utanför jobbet och så vidare.

McNulty och Greggs i The Wire föreslogs, men en annan påpekade - Greggs är ju lesbisk, och det finns ju väldigt många relationer som är tjej-med-bögvän. Man måste ju ändå ha regeln att en romans är möjlig.

Åhhh...Xander. Och Willow. Och Buffy.
Så kom vi till Buffy - någon föreslog Giles och Buffy - vilket vi andra röstade ner - han är ju en fadersgestalt. Sedan diskuterade vi Xander. Han är ju kär i Buffy i början. Han och Willow har ju också en kortvarig historia (men Willow är ju dessutom gay sista halvan av serien). Men vi godkände åtminstone Xander och Buffy, för, som någon sa, "Det är väl ganska vanligt att manliga vänner är sådana som varit kära i tjejen men fått ge upp den biten?"

Vän till pojkvän var det såklart lättare att komma på, någon skrev tex JD och Carla i Scrubs, Ted och Lily i How I met your mother. Harry och Hermione föreslogs - men trots att det är en serie av filmer är det ju ingen serie. Så bort med den. (Min pappa (!) la sig i och föreslog Modesty Blaise, som tydligen har en nära kollega hon aldrig får ihop det med, men hallå pappa jag sa tv-serier, inte serier!).

Listan blev dessvärre pinsamt kort. Den som har fler förslag, skriv gärna en kommentar!

KILLE/TJEJ VÄNNER PÅ TV:

(Hur mycket älskar man inte den här bilden?!)
Liz och Jack - 30 Rock
Haley och Lucas - One Tree Hill
Veronica och Wallace - Veronica Mars
Elaine och snubbarna i Seinfeld - Seinfeld
Doktorn och Donna - Doctor Who
Green och Hathaway - Cityakuten
Xander och Buffy/(Xander och Willow) - Buffy the Vampire Slayer


Tack alla hjälpsamma twittrare!

Uppdaterat: följande förslag har kommit in: Phoebe och Joey i Vänner, Mal och Zoe i Firefly, Don och Peggy/Joan i Mad Men, Nolan och Emily i Revenge, Jack och Jen i Dawson's Creek samt "de där i lägenheten" i Spung (förlåt, kan inte min Spung...). Tveksamt om Elaine och Jerry räknas då de dejtat. Tveksamt om Buffy och Xander räknas då han var kär i henne i början.
Uppdaterat 2:
Will och Diane i The Good Wife, Benson och Stabler i  Law and order: SVU  och Pete och Myka i Warehouse 13

14 kommentarer:

 1. i dawsons creek är jen och jack platoniska vänner (fast jack är såklart bög, det kanske inte räknas?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det räknas inte...en romans måste vara möjlig mellan dem båda - fast de väljer vänskap.

   Radera
 2. Vill nog lite ödmjukt ifrågasätta att Xander och Buffy är med. Grejen är ju den att Xander var kär i Buffy ett bra tag (och willow i Xander). Xander "lyckades" med andra ord inte vara kompis. Det krävdes att han träffade Anya för att han skulle sluta vara kär i Buffy = det kunde inte finnas ett "vacuum" i honom, utan han måste vara kär i någon tjej.

  Samma sak gäller Elaine och Jerry i Seinfeld. De har dejtat, och därefter blivit kompisar.

  Hmm... tror jag kan komma på en, och det är Mal och Zoe i Firefly/ Serenity. Visst är hon tillsammans med Wash, men inte ens innan honom finns det antydningar om att de två skulle haft känslor för varandra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elaine och Jerry tycker jag räknas! Att de dejtat innan seriens start är väl okej, det är väl i något avsnitt som de tar upp den grejen igen - men det är ju aldrig kärlek eller romans mellan dem.

   Xander och Buffy tycker jag är lite svårare, men lite samma där - det är ju ändå rätt vanligt att man är bra vän med personer där det en gång i tiden var känslor inblandade. Det beror på hur strikta vi ska vara i den här listan...

   Xander lyckades ju ändå vara kompis med Buffy även innan Anya. Det var inget av det där "jag klarar inte av att vara vän med dig" utan de hänger ju oavbrutet, och även om han tycker hon är snygg är det ju mest i första säsongen som det pratas om att han vill dejta henne och så. Han dejtar ju inte Anya i säsong 7, och är inte kär i Buffy då heller.

   Radera
 3. Don & Peggy/Joan från Mad Men ploppar upp i huvudet. Men annars känns det väldigt tomt på den fronten (tyvärr).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men Don och Peggy var väl ett bra förslag! Fast de inte umgås utanför jobbet får man väl ändå säga att de har en vänskaplig och förtrolig relation - man får ju även se deras relation i ljuset av att han legat med precis alla andra, så det gör den extra speciell.
   Är Don och Joan vänner? Har inte sett senaste säsongen så vet inte hur deras relation utvecklas.

   Radera
 4. Pheebe och Joey i Vänner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååååhhhh Vänner är ju annars också ett skräckexempel där alla varit ihop med alla...hade inte Ross och Monica varit syskon så...Men visst, Phoebe och Joey, Monica och Joey, och Rachel och Chandler också. Annars är vännerna ovanligt ingrottade med varandra!

   Radera
 5. Men ni har ju helt glömt bort Doctor who!!! Han har genom tiderna flera kvinnliga vänner utan romantiska inslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då han är med i listan!!

   Radera
 6. tack så mycket för tipsen! jag borde med andra ord köpa den där buffyboxen jag funderat på så länge. och veronica mars, som jag av någon anledning inte sett än. cityakuten och seinfeld har jag ju sett men hade helt förträngt. gick igenom min lista av serier jag kollar på och hittade james van der beek och chloe i nya don't trust the bitch in apartment 23 (de har förvisso spelat in ett sextape tillsammans om jag inte minns fel, men inte varit romantiskt involverade på det sättet) samt revenge - emily och nolan (älskar deras relation). listan blev ju dessvärre ganska kort, vilket jag misstänkte. tråkigt att det är så.

  SvaraRadera
 7. Emily och Nolan är jag liiite tveksam till själv - är det verkligen vänner? Det känns som att han vill vara hennes vän, men att hon betraktar honom mer som ett nödvändigt ont...i nästa säsong är vi i alla fall utlovade att få veta mer om Nolan - hurra för det!

  Men hurra hurra för att du har Veronica Mars framför dig! Det är en av mina tre bästa serier någonsin. Så smsrt, så rolig. Och Veronica är en helt lysande enastående hjälte!

  SvaraRadera
 8. I The Good Wife har vi Will och Diane som inte är ett spår romantiska, men goda vänner. De har en viss ålderskillnad men båda är straighta så det räknas väl?
  Om vi kollar på kriminallångköraren Law and order:SVU så är Benson och Stabler kollegor och bästa kompisar. Utan romantiska undertoner. Warehouse 13 har Pete och Myka som polare och kollegor som inte flörtar.
  Finns säkert fler exempel hoppas jag.

  SvaraRadera
 9. Har inte sett någon av de serierna, förutom Good Wife litegrann så TACK för tipsen!

  SvaraRadera