fredag 8 juni 2012

Inför nästa säsong av Top Chef, följande ändringar tack:


Ja, vi kan väl alla vara överens om att nian inte var en speciellt lyckad säsong av Top Chef. Trots löften om att det skulle vara den ”största säsongen någonsin!” gällde löftet om ”storhet” mest bara de enorma volymer kokött som tillagades, annars var Top Chef Texas den minst minnesvärda säsongen, den tråkigaste, och den mest tillkrystade.

Top Chef-producenter: Jag har några förslag till nästa säsong:

1. Skippa de orimliga dollarvinsterna.

Nu är det vardagsmat att de vinner 20 000 dollar på en Quick Fire eller en bil på Elimination Challenge. Att vinna känns mindre viktigt när alla redan vunnit mer än prissumman. Dessutom tröttsamt att behöva lyssna på vem som sponsrat vinsten i fråga.  För att inte tala om att sponsorer som handtvål leder till Quick Fires där deltagarna ska göra utmaningar där de måste tvätta händerna ofta (?!).

2. Lägg för guds skull av med allt för krystade utmaningar.
Okej, jag gillar en galen Quick Fire. Det är kul när de får göra mat som ska passa till en tv-dinner, eller rätter som ska innehålla tequila, skallerorm, måste friteras eller bara får bestå av ingredienser från en bensinmack eller automat. Men när quickfires uteslutande är gimmickar, att de bara får använda de ingredienser de kan få tag på från ett löpande band eller enbart får plocka ingredienser med ögonbindel så känns det mest som att producenterna har fått idétorka och måste lösa det med tekniska byggen och lustigheter.
Värst var den löjliga olympiska spel-utmaningen i semifinalen – laga mat i gondol (och en twist på det), hacka fram ingredienser ur isblock, skjuta pil och båge för de ingredienserna man fick laga med. Inte kul att se. Bara plojigt. Det gör bara att man inte litar på bedömningen av kockarna.
Det är kul när alla får laga med ovanlig ingrediens, eller en speciell form, som pizza, sushi etc. Det räcker. Den här punkten hänger ihop med nästa, nämligen:

2. Låt kockarna vara kreativa, utan hinder!
De behöver inte klara av utmaningen på 5 dollar. Det behöver inte göra det bakbundna. De behöver inte göra det hängandes upp och ned från en kamel och enda ingrediensen är frystorkad morot och tiden ni har på er är 15 sekunder och enda köksredskapet är en kofot/högaffel och vi förväntar oss toppklass på  maten.

3. Skippa totalcrazy gästdomare.
 Nu gillade jag avsnittet med Charlize Theron, men det berodde på utmaningen och inte på henne.  Jag tänker framför allt på avsnittet med PeeWee Herman som gäst. Det var nog det sämsta Top Chef-avsnittet någonsin. Herregud. Nu har man ju som svensk kanske ingen större relation till honom, alla amerikaner kanske vrider sig av skratt, men för faaaaan…pling pling med hojen och farbror med konstigt smink och cyklas ska det i studio och bedömas mat utifrån karaktär med konstig vuxenbebis-röst OCH deltagarna fick även de CYKLA runt och ”hitta” (som om det inte uppenbart var förrekat) restauranger där de fick laga maten.
(Här kan vi tillägga att Project Runway ju hade miss Piggy som gästdomare i ett avsnitt. Det var inte heller okej.)
Det räcker så bra med spännande kockar som domare!

4. Inga twister med orättvisa utröstningar
Man lagar mat i team. En fuckar upp. Och hej hopp i avsnittet gjordes rolig twist så BÅDA fick åka hem? Djupt orättvist. Det gör att tävlingen känns oseriös.
Låt oss tillaga 8 hackade kossa-mu!

5. Ta lite etiskt ansvar.
Använd inte utrotningshotade djur eller fiskar. I Top Chef Texas skippade man till och med den vegetariska utmaningen som brukar komma en gång per säsong (under mycket gnöl). Det är väl VERKLIGEN ett tecken på om man är kreativ i sitt matlagande om man inte behöver göra mat med djur hela tiden? I Texas-säsongen var det så mycket grilla-stora-djur-utmaningar så det blev extremt tröttsamt, när folket skulle avgöra vad som var godast, ja inte fan vågade kockarna kosta på sig en bögig grönsaksrätt, det hade väl de cowboyhattsbärande tjocksmockarna svimmat av om de behövt äta, ”sås är en grönsak” typ.
Varför inte Top Chef Portland? Det vore väl kul. Bara pk-utmaningar och veganskt och hippies (baserar allt detta på Portlandia) och inte en himla boskapstuggande republikan så långt ögat når.

 6. Visa Last chance kitchen på tv!
Att få se kockarna som åker ut kämpa för att få tillbaka sin plats och komma tillbaka till showen? Ja tack. Bara visas på Showtimes hemsida där vi i Sverige missar? Nej!

7. Bättre casting tack.
Det här känns onödigt att skriva. Jag tror de kämpar och gör ALLT för att få med roliga och duktiga personer. Jag vet dessutom att de lägger ner mycket mycket kraft på fler duktiga kvinnliga kockar, och bravo för det! Men tyvärr, det var inte så kul den här säsongen, att se Sarah hacka på Beverly? Gjorde bara lite ont i en. Inte skoj.

4 kommentarer:

 1. men ja! Eller varför inte gå hela vägen och köra enbart vegetariskt? Det känns ju liksom som om vegetarisk mat aldrig får vara fin eller lyxig utan bara nyttig eller politisk. Och inget fel med det, men kan det inte få vara lite mer än så? Såg t ex den vegetariska veckan av halv åtta hos mig och nästan alla lagade urtråkig och vardaglig mat och det var kanske den mest intetsägande veckan någonsin. Så en hel säsong som ägnas åt "fine dining"-veggomat vore verkligen på sin plats!

  SvaraRadera
 2. Jag ÄLSKAR fine dining-veggo! Och det kan man ju knappt få i Sverige, bara USA som fattar grejen med det.

  Och i alla matlagningsprogram håller alla verkligen på att skita på sig när det ska vara EN EN EN ENDA obligatorisk vegoutmaning.

  Haha min kompis skulle varit med i den Halv Åtta-vegetariska veckan, men sedan kunde hon inte. Vi hade planerat meny och allt...fasen hon skulle vunnit storslam!

  Vegetariskt måste normaliseras och inte bara vara freaky som det är nu, en utmaning hit och en vecka dit. Och som sagt, i Top Chef Texas var det inte en enda. Bara köööööööött köööööötttt.

  SvaraRadera
 3. Ja folk överlag är ju ganska "kaninmat höhöhöhö" eller "jag äter tre fläskkotletter till frukost, det är naturligt för så åt stenåldersmänniskorna" så att normalisera vegokost och integrera det in i folk vardagskost känns rätt hopplöst. Men när jorden börjar gå helt jäkla år helvete kanske det kommer en sån matlagningsprogramboom. Jag väntar.

  Och deppigt att hon kunde vara med, det hade verkligen varit kul med lite glam. För det här var bara sorgligt.

  SvaraRadera
 4. WORD på allt du säger.

  SvaraRadera