fredag 10 februari 2012

Recension: The River


Jaha, The River ska alltså vara "nya Lost". Jag har tappat räkningen på hur många serier som marknadsförts som nya Lost. Vad menar man med det egentligen? Att den är mystisk? Att det blir en långkörare?

Jag tror inte jag tar en stor risk genom att säga vare sig Alcatraz eller alltså The River lär bli långkörare i alla fall.

The River är ett skräckdrama som handlar om en expedition som söker efter den försvunne dr Emmet Cole, upptäcktsresande i Amzonas. Med på expeditionen på Amazonfloden är frun, sonen, lite locals samt ett tv-team som ska dokumentera hela faderullan.

Ja, för man vill gärna få till skakiga korniga subjektiva kameror à la Blair Witch här. Lite hysterisk jakt i night vision eller svettigt skräckslaget nylle i närbild med kameralampa upp i nyllet, ni vet. "Oh my God I'm so scared right now".

Vi ser alltså hela händelseförloppet genom teamets kameror, eller båtens kameror. Och gosse, jag kan säga redan nu att det kommer bli tröttsamt med grejen att en lead cameraman otrovärdigt men principfast fortsätter att filma genom alla traumatiska situationer bara för att vi ska få det skakfilmat.

Första avsnittet vad så späckat med händelser att det kändes som att snabbspola sig genom en vanlig ordinär film i stil med, låt oss säga för att följa djungeltemat, Anaconda. Allt gick så sjuuuuuuuukt fort, och det är väl för att fånga folk med en knökad pilot.

För mig blev effekten tyvärr bara att man missade alla möjligheter till finfin utveckling med krypande skräck, fler och fler tecken på att något är fel...det som man gjorde bra i just Lost.

Spoilervarning! 


(Fast det är alltså inte bilden här som är spoiler.)
Nu var det liksom BAM övergiven båt BAM hittat fotomaterial BAM blodtörstigt monster BAM få veta legenden om blodtörstigt monster BAM fånga monster BAM klara sig undan.

Alla accepterade även att det rörde sig om övernaturligt monster på ca 30 sekunder.
Vad ska en hel säsong handla om, man har ju redan gett bort allting!

Jag tror jag ska försöka se åtminstone ett avsnitt till i alla fall. Jag gillade åtminstone storyn med myten om onda andar till exempel.

Går på Kanal 5 här i Sverige, onsdagar.

(Men PS - var fanns alla djur?! Inga insekter förutom de dataanimerade trollsländorna?)

4 kommentarer:

 1. Hmm, jag brukar ogilla hypade serier och jag blir särskilt vrång mot just "den här serien är nya Lost". Serienörd som jag ändå är så skäms jag lite över att jag faktiskt inte sett Lost än. Och efter att ha läst flera recensioner av The river så tror jag att jag faktiskt är mer sugen på att se just Lost istället. Försökte nämligen det när den sändes första gången på svensk tv, men jag var direkt vettskrämd så jag vågade inte. Några år har gått och nu kanske jag är lite mer vuxen och orädd (HAHA!).

  Men uppdatera gärna om du fortsätter se och om det tar sig. Vem vet, ingenting är omöjligt ;)

  SvaraRadera
 2. Jag såg faktiskt bara första säsongen av Lost. Jag vet att många är galna i det, men jag fastnade aldrig riktigt...

  Men ge The River en chans vetja! Jag ska se åtminstone ett avsnitt till...

  Jag har verkligen problem med att se läskiga serier - jag vill, men jag blir så otroligt rädd, och får så mycket mardrömmar. Har du sett American Horror Story?

  SvaraRadera
 3. IDA: Jag har sett American Horror Story och kan verkligen verkligen veeeerkligen rekommendera det! Man fastnar med en gång, men bli inte för fast i karaktärerna för säsong två ska nämligen ta en helt ny vändning med i stort sett bara nya karaktärer. Kan ju tillägga att AHS inte kommer vara något du skiter i brallan för, men man sitter på helspänn ändå, det kan jag lova! :)

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag uttryckte mig lite oklart, jag har har alltså sett AHS! Mitt problem var tyvärr att jag blev så himla rädd - jag ÄR en sådan som faktiskt skiter i brallan av den...
  Jag skrev superkort om att den skulle få en andra säsong här, http://jagtittarpatv.blogspot.com/2011/10/american-horror-story-far-en-andra.html
  men jag har faktiskt inte kollat upp sedan dess vad som ryktas om den andra säsongen!

  SvaraRadera