söndag 22 januari 2012

Recension: Smash

 Ä-ä-ä-äntligen har det kommit en serie som jag gillar. Den heter Smash. (Ej besläktad med den svenska tenniskomedin med samma namn of course.)

Handling: Kompositören Tom  (Christian Borle) och manusförfattaren Julia (Debra Messing) jobbar tillsammans och har några lyckade musikaler på Broadway i New York bakom sig. Julia har egentligen en paus för att satsa på familjen, som precis ska adoptera ett barn. En assisten föreslår att de ska skriva en musikal om Marilyn Monroe och trots att de är tveksamma i början (de kommenterar även hur inne Marilyn är just nu, med alla filmer som kommer samtidigt osv vilket ju är sant), blir de mer och mer entusiastiska.

En producent som måste ha en supersuccé för att bräcka sin ex-man (en underbar Anjelica Huston) och en snygg, dryg womenizande regissör spelad av (en lika underbar) Jack Davenport kopplas också in på Marilyn-projektet.

I centrum för handlingen står även två unga kvinnor som båda vill spela Marliyn - Karen (Katharine McPhee) och Ivy (Megan Hilty).

Exekutiv producent till Smash är något överraskande Steven Spielberg, som kanske tröttnat på att producera klyschiga, dåliga, svindyra megaspektakel som Terra Nova och Falling Skies.Åh det kändes bra redan från början. Karaktärerna är intressanta, det är välskrivet, det är mycket New York-miljöer att götta sig i, den klarar Bechdel-testet (= jag behöver inte slå huvudet i väggen av raseri pga av få/dåliga kvinnliga karaktärer) och det är härliga skådisar.

Anjelica med sin mörka lugg och svarta kajal. Debra Messing är rolig att se igen och Jack Davenport är ack så välkommen tillbaka till lilla duken!

Jack och Anjelica i världens bästa stad.


Den har kallats för en "Glee för vuxna" vilket känns fantasilöst. De har ingenting gemensamt förutom att - ja de brister ut i sång då och då. Det är inget jag är speciellt förtjust i, men vad fan, jag köper det ändå.

Kommer definitivt se igen! (Men jag kan inte lova att jag inte kommer snabbspola igenom vissa sångpartier. Förlåt.)

Smash går på NBC i USA, har premiär på tv3 i vår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar