måndag 16 januari 2012

Recension av The FirmThe Firm är en ny serie som precis börjat gå på amerikanska NBC. Det är en sequel till boken (av John Grisham) och sedan filmen The Firm/Firman. Den utspelar sig 10 år efter att boken slutar, men med några tillbakablickar. Den förutsätter i princip att man ska känna till vad som hände i den gamla historien. Har du inte sett/läst den, googla, eller se filmen. Den var bra och spännande.

Tvåtimmarspecialen som inledde serien bjöd på allt möjligt, inledande förvirrande actionscen som avslutas med ett "sex veckor tidigare", tillbakablickar, amerikansk konservativ familjelycka, domstolsaction a la ordinär valfri legal-serie, hints om möjlig maffiahämnd och så en suspekt ny firma som vill rekrytera Mitch.
Rättskaffens. Snygg. Naiv/extremt glömsk.

Ja. För Mitch har inget minne. Oj ett superfancy erbjudande förbraförattvarasant från en firma som verkar förbraförattvarasann, har du inte varit med om det förut, din historielöse glömske Mitch?

 Mitch McDeere spelas av Josh Lucas. Josh är väldigt snygg (inte lika snygg som Tom Cruise, jag vet, jag är sinnesjuk som älskar den där lilla vansinninga scientologiska dvärgen men så är det) på det där amerikanska sättet, men har lite jobbig röst tycker jag.

Hans fru Abby (Molly Parker) är sjukt mesig.
Men så är det en otacksam roll. Hon får se milt bekymrad ut mest hela tiden, och vad jag kommer ihåg från filmen så var det ju verkligen krut i henne, hon spelade ju en väldigt viktig roll (förföra Gene Hackmans rollfigur på Cayman Islands) men här är det att prata skolarbete och förbereda barnkalas."I love my family".

Hela gänget.
 Mest förhandssnack har det ju varit om  Juliette Lewis, som spelar en typisk Juliette Lewis-roll, en härligt uppriktig och rå sekreterare i kortkort kjol som får stå för all comic relief i form av störtsköna roliga skämtet att hon nämner att hon vill röka hela tiden. Hilarious.

Hon är ihop med Mitchs brorsa, som är en street wise privatdeckare som suttit inne för dråp men som nu jobbar på Mitchs lilla byrå.

Trots att de tryckt in så många möjliga storys i avsnittet kändes den ändå rätt trist.
Ska det vara en vanlig legal-serie (jag tycker dessvärre att det är så otroligt tråkigt med legal-serier, trots att jag VET att The Good Wife, Suits och Boston Legal är jättebra så går det bara inte) eller ska det vara fly från maffian-serie? Jag hade hoppats på bra mycket mer The Firm-känsla än det här. Nu är det liksom adrenalinhöjning noll.

Jag fattar inte heller Mitchs extrema envishet när det gäller att inte flytta pga av maffiahot, "we are done running!" lovar han sin dotter - hade man inte tänkt att det är viktigare att dottern tex inte blir skjuten av maffian än att hon ska få flytta ifrån sina nya kompisar?

För att inte tala om att det (vi fick se i en tillbakablick) krävdes att hans fru tårfyllt skulle berätta om sin graviditet för att han skulle gå med på att hans familj skulle stå under vittnesbeskydd - varför ville Mitch inte det? Han hade just nästan blivit mördad, fått veta att det finns ett pris inte bara på hans huvud, utan på hela hans familjs, ändå är hans respons att säga nej tack till vittnesskyddet och klämma ur sig ett "I need to think!!"och vilja dra därifrån kontoret där CIA-agenter lovar att de ska beskydda honom och hans familj.

Dessutom några frågor som andra innan mig har ställt: varför finns det en gammeldags telefonkiosk Mitch ringer från?
Och varför i jösse namn har han INTE BYTT NAMN?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar