torsdag 1 december 2011

Retroserien del 1 - Undeclared


Nej, ingenting känns så kul på tv nu. Nästan alla premiärer i höst var besvikelser. Men varför hitta nya serier att följa hela tiden då det finns så många gamla bra, som man kanske har missat?

Nu börjar jag en ny serie här på Tittar på tv – retroserien! Passa på att påminna och tipsa om lite gamla serier som ni kanske inte sett, kan inte det vara härligt i vintermörkret?!


Först ut är:

Undeclared!

Komediserien Undeclared har många missat. Det KAN bero på att den svenska titeln blev ”Panik i plugget” – mindre frestande. Den gick bara en säsong, kom 2001, gick i Sverige, på femman tror jag.

Det märkliga är att nästan alla tv-nerds känner till den enastående serien Freaks and Geeks, om ett gäng highschool-elever i början av 80-talet. Den gjordes av då inte alls lika monsterkända Judd Apatow, och hade ett gäng kids i huvudrollerna som nu är lika monsterkända allihopa – Busy Phillips (Cougartown), Seth Rogen, Jason Segel, James Franco osv osv.

Varför tjatar jag om den serien? Jo för Undeclared är som ett litet komedisyskon till Freaks and Geeks. Också skapad av Judd Apatow, med Seth Rogen i en av huvudrollerna,  Jay Barouchel i en annan (han är med i flera Apatow-filmer) med Martin Starr som gästar en gång och Jason Segel som gästar 7 avsnitt.

Undeclared handlar om Steven Karp som börjar på college. Han är liten och spinkig och snäll, och tänker att allt kommer bli så fantastiskt. Enda smolket i bägaren är att hans mamma lämnar hans pappa Hal (Loudon Wainwright III), och hans traumatiserade ensamma pappa börjar tyvärr hänga lite för mycket på campus med Stevens nya polare.

Stevens nya gäng består av två tjommiga killar, Ron (Seth Rogen) och Marshall (Timm Sharp) samt den brittiske tjejtjusaren Lloyd, som faktiskt är sötnosen Charlie Hunnam – som var lillkillen i Queer as Folk om ni kommer ihåg den! (UPPDATERING: Kommentar från läsare: "Hur kan du nämna Charlie Hunnam utan att nämna Sons of anarchy?")
Ok. Charlie Hunnam är numera mest känd från Sons of Anarchy.

Steven kärar raskt ner sig i Lizzie (Carla Gallo) som velar fram och tillbaka mellan Steven och sin gamla pojkvän Eric (Jason Segel). Lizzie hänger mest med Rachel, som spelas av Monica Keena – och var såg vi Monica? Jo hon var ju taskiga bruden i Dawson’s Creek!

Det är också en massa roliga kända skådisar i småroller – Ben Stiller, Will Ferrell, Amy Poehler (Leslie i Parks and Recreation) och Jenna Fischer (Pam i The Office US) till exempel.

Handlingen är…ja, det gamla vanliga som det brukar vara i college/highschoolserier. Inga stora grejer. Killarna vill ha snygga tjejer, tjejerna vill ha snygga killar, det ska anordnas fester, vad ska man plugga för något, pengarna tar slut osv…

Men allt görs med sådan noggrannhet kring de små detaljerna som gör att det här är en himla charmig och rolig serie. Som att Marshall blir itutad att han skulle bli coolare om han gick omkring med ett konstigt husdjur.

Så är det så skönt att tjejerna också får vara lite roliga och slampiga. I nästan alla high schoolkomedier får de bara var ouppnåeliga trånobjekt för killarna. (Hillary spelas av Amy Poehler – vad liten hon var!)

Lloyd Haythe: You know what, Hilary? I - we can't do this.
Hillary: Why?
Lloyd Haythe: Um... because I have herpes?
Hillary: Um, so what? I - I do too! Everybody does!
Lloyd Haythe: I know - but, um, you know what? You're an R.A., I'm a student... I mean, what if someone was to see us?
Hillary: I'll go fast, like a man! Just give it!


I likhet med Freaks and geeks så är dialogen i stort framimproviserad av skådisarna. Det verkar som att alla haft väldigt roligt när de gjorde serien!

Vi kollar väl på några klipp!
Här möter vi Steven för första gången:


Lloyd har en sjukt dryg kompis som håller på med sina improvisationer hela tiden, och för att vara taskig fixar Lloyd ihop honom med Rachel:


Eller varför inte Erics meltdown efter att Lizzie dumpat honom:Åh den är så bra! Se!

2 kommentarer:

  1. Hur kan du nämna Charlie Hunnam utan att nämna Sons of anarchy?

    SvaraRadera
  2. Hoppsan, där ser man. Jag har inte sett Sons of Anarchy.

    "VA?! HUR KAN DU INTE HA SETT OSV/.../ SKA DU HA EN TV-BLOGG OSV" - jag vet, men man hinner inte se allt!

    Men tack för påpekandet, jag lägger in en uppdatering i inlägget!

    SvaraRadera