söndag 20 november 2011

Den här serien var höstens minst sexistiska!

Jag såg precis på Stockholms Filmfestival dokumentären Miss Representation, som snabbt beskriven handlade om ojämställdhet och bilden av kvinnor i media . Den var bra tycker jag - och väldigt bra som en nybörjar-crash course i hur jävla ojämställt det fortfarande är i media för den som inte är så insatt. Enkla bildexempel, mycket statistik - allt sånt som idioter inte gärna kan ifrågasätta.

Men vad retarded det verkar vara i USA. Herregud vad folk skulle få kicken om nyhetsankare här pratade om att man inte kunde ha kvinnliga politiker för att de är så "irrationella" etc.

Om du inte orkar se hela filmen, lägg gärna 8 minuter av ditt liv på att se trailern för den.

Filmen har även en kampanj, "Sexy or Sexism" som håller koll på hur kvinnor och män porträtteras i media. De har precis avslutat en undersökning (tusen personer röstade) om vilka av höstens nya serier som var MINST och MEST sexistisk.


Vann, alltså var minst sexistisk, var Up all night. Grattis! Denna komedi med Christina Applegate, Will Arnett och Maya Rudolph ansågs bra ickeklyschiga personporträtt och när Christinas och Mayas rollkaraktärer pratade med varandra vad det inte bara samtal som handlade om män.

Och det kan ni testa på många olika serier. Det kan vara en hel jävla säsong där det inte finns två namngivna kvinnor som pratar med varandra om något som inte involverar en man. Sant. Sinnessjukt.

Man up! en serie jag inte sett, var sämst. Näst sämst var Charlie's Angels, så ni ser, bara för att det finns kvinnor i huvudrollen gör det inte automatiskt till en serie som porträtterar kvinnor bra - i Miss Representation kallades de här supersexiga actionbrudarna för något roligt jag tyvärr inte kommer ihåg nu - typ "action fuck-toys".

Läs hela undersökningen här.

Och! Läs gärna betygsättning av de flesta av höstens premiärer (med kvinnor i huvudrollen) av Feminist Frequency, här! Roligt och intressant. Hon gillade Up all night (ska jag ge den en chans till?), och Suburgatory bäst! Den gillar jag med.

2 kommentarer:

 1. jag tycker up all night är den bästa premiärserien för den här säsongen. håller nog med om att det är den serie som minst hyllar de stereotypa könsrollerna. förutom i förra avsnittet när will arnetts karaktär absolut inte kunde tänka sig en nanny/barnvakt av manligt kön "för sånt gör inte män". christina applegates karaktär motsatte sig detta i en liten kommentar men lät honom ha rätt ändå. suck.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag måste erkänna att jag bara såg det första avsnittet av Up all night och sedan bestämde mig för att jag inte hann följa den mer.
  Vad fånigt med Will Arnetts kommentar!! Det förstör ju typ allting...det avsnittet hade säkert inte gått när man fick rösta på serierna.
  När jag tänker på vilka serier som är mina favoriter all time så är det faktiskt (omedvetet från min sida faktiskt) de med bästa kvinnliga och mångfacetterade karaktärerna - Veronica Mars, Buffy, Freaks and Geeks.
  (Fast så ser jag ju Americas next top model också...)

  SvaraRadera