söndag 30 oktober 2011

Recension: Grimm vs Once upon a time

Ibland kommer filmtrender i par lite konstigt. Ni vet, Dante's Peak och Volcano, Armageddon och...ah ni vet den där andra med en meteorit som ska träffa jorden.

Nu har vi två serier som fick premiär veckorna efter varandra - Once upon a time (andra avsnittet i kväll) och Grimm, härondagen. Båda har folksago-figurer i vår värld-tema.

Handling, OUAT: I sagoriket har Snövit (Ginnifer Goodwin) och Prince Charming fått varandra, äntligen, efter hela traumat med äpplet i halsen osv. Men under deras bröllop dyker den onda styvmodern upp och curse curse, ni kommer alla drabbas av en fruktansvärd olycka. Olyckan visar sig vara att alla sagofigurer tvingas leva i vår värld, (i en ort kallad Storybrooke) utan minne av vilka de är, och utan att de känner varandra. Snövit har i vår värld fått en bedårande pixiefrisyr och är en godhjärtad lärarinna med en viss fallenhet för att pyssla om gulliga småfåglar.

Det vi som tittare vet är att Snövits nyfödda dotter kom undan styvmoderns curse, men likt förbannat hamnade hon i vår värld (så vad var då poängen undrar man).

Emma Swann är en hårdkokt böna på 28 år, och det enda hon vet är att hon är föräldralös. Plötsligt dyker ett sött men konstigt barn, Henry, upp på hennes trappsteg. Han hävdar inte bara att han är hennes bortadopterade son, utan även det vi vet, om sagofigurerna, förbannelsen osv - hon är mycket skeptisk men följer med honom till Storybrook.Lille Henrys styvmor är borgmästare i staden, och! Är det inte den onda styvmodern från sagovärlden?! Jajemen! "Vill du ha ett glas av den godaste äppelcidern" är alltså ett erbjudande som vi alla med koll på folksagor vet inte är en generös gest. Hon spelas förtjusande elakt, i båda rollerna, av Lana Parilla.
Handling, Grimm:
Som jag skrev i ett föregående inlägg, Grimm utspelar sig i vår värld fast där sagofigurer finns på riktigt. "Grimms" är en sorts poliser som tar fast alla taskiga sagofigurer som lever runt om oss.

Om du tänker dig Rödluvan och Vargen, så är vargen ett slags pedofilliknande mördare/varulv (?) som har en dragning till att kidnappa och käka flickor i alla åldrar klädda i röda munkjackor. Hm. Huvudpersonen är en ung polis, Nick, (David Giuntoli) där hans äldre kvinnliga släkting berättar att i hans familj så har man talangen för att kunna se och avslöja dessa sagofigurer. Grimms är för sagofigurerna precis vad Buffy var för vampyrerna, och när det är en ny Grimm i stan så samlas styrkorna för att ta honom av daga förstås.Handling: 1-1 (båda intressanta idéer.)

Skådisar: Jag nämnde Ginnifer Goodwin och Lana Parilla i OUAT. Dessutom, i kvällens avsnitt som jag ännu inte sett, kommer en ny elak häxa, Maleficent, och gör ett gästspel - ingen mindre än True Blood's strålande Kristen Bauer van Straten (som spelar Pam). Hon är ju kanon. I Grimm finns det ingen jag känner igen, utom Nicks nye omvände sagofigurs-varg-vän Eddie som spelas av Silas Weir Mitchell, knäppot Haywire i Prison Break.

Skådisar: 1-0 till Once upon a time

Specialeffekter:
Tyvärr är vi så vana vid fantastiska effekter i moderna fantasyfilmer att man rynkar på näsan åt de vi ser i sagovärlden i Once upon a time. Fan vad risigt och omäktigt det ser ut. I Grimm ser vi hur Nick ser till synes vanliga människors ansikten liksom blinka till och han ser deras verkliga natur, ruggig. Detta är snyggt gjort.
Specialeffekter: 1-0 till Grimm

Produktplacering: Grimm, SKÄRPNING. Jag blev okoncentrerad och var tvungen att skriva upp i ett Worddokument hur många gånger "Nike" och olika Apple-produkter nämndes. Typexempel på konversation:
"Har du en bild på henne?" "Ja jag har den på min Iphone, titta".
"Jag har hittat hennes ipod"
"Han nynnar på samma låt som hon hade i sin Ipod!"

Straffpoäng för Grimm: -1

Skapare av serier: Jane Espenson, supersympatisk fd Buffymanusförfattare, är en av författarna bakom Once upon a time. Å andra sidan är den en exekutiv producent bakom Buffy och Angel som gör Grimm.

Skapare: 1-1

Övrigt: OUAT var som en enda lång prolog. Dwt går inte att säga hur den kommer utvecklas riktigt. Det var rätt b med fantasybitarna i början, lite skämskudde, MEN jag är helt klart intresserad av hur det kommer gå för de olika personerna.

Grimm: Jag känner en stor farhåga för att det kommer bli ännu ett kriminaldrama i stil med alla Cold Case-Criminal Suspects-CSI-osv, bara med den lilla twisten att mördarna då är övernaturliga monster.

Allt som allt utropar jag ONCE UPON A TIME som vinnare, och det är den jag kommer fortsätta följa.

(PS Sjukt störig grej i Grimm. I inledningen är det en tjej som joggar och lyssnar på Sweet Dreams i sin...japp sin IPOD. När poliserna hittar kvarlevorna efter henne samt hennes...IPOD (som är skitsnyggt reklambilds-filmad) så spelas samma låt. FOrtfarande. Lyssnade hon på en Sweet Dreams remix som var flera timmar lång?
Sånt stör jag mig på.)-Titta! Där är hennes Ipod! som polisen säger.

2 kommentarer:

  1. Hört talas om repeat funktionen? :)

    SvaraRadera
  2. Öh näe vad är det?!:)
    Jag tycker ändå inte att man som tittare ska behöva klura ut lösningar till ett problem som producenten uppenbarligen inte orkade lösa...

    SvaraRadera