onsdag 6 april 2011

Ja det ÄR bara en jävla massa gubbar!!

Åh äntligen. Nu så tänker jag kasta mig in i debatten om gubbväldet i tv-rutan och vad gäller radioröster, framför allt NÖJE. (Japp i styrelserum, sportvärld etc också, men det pratar jag inte om här).

För bakgrund, läs mycket bra artikel med rubrik "Bara en massa jävla gubbar" här. (Bilden ovanför därifrån, samt skärmdump från Rättviseförmedlingens hemsida). Läs annan bra intervju med Stina Dabrowskij här.

Varför är det så här?

1. Kanalerna vill bara ha "stora namn", bolagen fegar ur
Jag har suttit i många möten där det ska diskuteras programledare. Det är en blandning av feghet från produktionsbolagen - man vågar inte ge förslag på andra är de superpopulära männen, och det man hör från kanalerna är ständigt: "Stora namn! Stora namn!"Alltså redan kända personer. Så man följer den långa traditionen av att ta män. Feg-produktionsbolaget, eller okunniga produktionsbolaget, föreslår kanske tre namn på män, och ett på en kvinna. Kanalen tar mannen. Det är även så att en man vill både kvinnor och män se och lyssna på. En kvinna vill mest kvinnor lyssna och se på.

Ta alla ("alla" de är ju inte så många) tv-serier eller filmer där mer än en kvinna har huvudrollen. Det blir Sex & the city eller en film som promotas med orden "ta med din syster, kompis eller mamma, en riktig tjejfilm!". Blä. Jag ser fram enkönade filmer JÄMT. Som inte kallas mansfilm. Det är typ en babe med så folk inte ska få homofobi.

2. Man tror att det bara finns roliga killpar

Jag tror att ett av problemen även är att man gillar killar i par, eller i grupp. Om man vill ha ett programledarpar, eller har gjort ett tv-format där det är två pers som ska samarbeta och gnabbas med varandra blir det Filip och Fredrik, Schyffert och Lindström, Stefan och Krister, Erik och Mackan osv osv. Så alla program där man vill ha ett tokigt gäng eller par så blir det bara snubbar. Man orkar liksom inte tjejgäng, eller kvinnor som funkar bra ihop. De finns så klart. Fråga Rättviseförmedlingen.

3. Kvinnor ska vara jävligt snygga för att få vara med i tv
Så är det fixerat vid snygghet också. Jag menar, Plura kan se ut hur fan som helst, och ändå är han sååå härlig (alltså jag tycker Plura är härlig, när han inte kommer med lama ursäkter om att det var första gången han testar kokain tex, men det har inte med saken att göra).

Kan Babben stå i hotpants utan problem och laga gotländsk saffranspannkaka utan att sexist-Sverige skiter på sig och måste skicka in hatbrev? "Ja hon är bra, hon är snygg!" är inte en ovanlig kommentar när det ska spånas både programledare och fokuspersoner i reality.


4. Tjejer anses inte vara lika roliga
Nej, folk i allmänhet tycker inte att kvinnor är roliga. Det är sant! Det är väl för att så få får komma fram också. Mia & Klara tror man är folkkära, men kommentarer till deras You Tube-klipp är pepprade med kommentarer som att "kvinnor ska hålla sig borta från humor".
Ni vet utskällda "Välkommen åter" med gräddan av Sveriges kvinnliga komiker (bara en sådana sak att "en komiker" är man, man måste säga "kvinnlig komiker" - när ska man "manlig komiker"?) som inte var roligt, och det tyckte folk bevisade att kvinnor inte var roliga. Men det var ju MÄN som skrev manus! Det var det ingen som tog upp.


5. Folk är crazy!
Har ni läst folks kommentarer till finfina artiklar i tex Aftonbladet (stor cred till dem som tar det här på allvar och gör artikelserie)? MADNESS. Sverige är fullt med sexistiska vansinniga jävla crazyn, som låter sin net rage bara stråla ut.

En sak till. Jag har jobbat mycket med SVT:s barnprogram. Vet ni hur grymma vi var på rättvisa. Hälften tjejer, hälften killar. Manliga förskolelärare, kvinnliga professorer. (Dessutom inte bara folk med blont hår som heter Svensson). Det är INTE svårt att visa på annat är stereotyperna. Vi satt med formulär ibland efter avslutad säsong och kollade om vi verkligen hade varit rättvisa. Om barnprogrammen kan vara rättvisa kan väl alla andra program?!

OCH framför allt - om du inte redan känner till Rättviseförmedlingen eller ännu inte är en rättviseförmedlare, gå in här! De listar enastående brudar och kvinnor som skulle vara excellenta på att programleda. Heja Rättviseförmedlingen!!!

1 kommentar: