tisdag 8 februari 2011

Wonder Woman - en serie som blir "skrattretande bisarr"?

Något det pratats om en hel del senaste veckorna är planerna på att göra en tv-serie av Wonder Woman. Det är David E. Kelley, kanske mest känd för att ligga bakom Ally McBeal, som ska göra Wonder Woman.

Nu är ju inte Wonder Woman speciellt känd i Sverige, jag fick googla en himla massa för att försöka få grepp om henne. (Och jag måste verkligen säga här att detta är okänt område för mig, jag hoppas jag får allting rätt nu.) Hon har en porrig liten töntig outfit, någon slags glittrig bikini gjord av amerikanska flaggan. Hon syntes först i All Stars Comic 1941 - därav den amerikanska flaggan (mitt under världskriget alltså). Glittrig bikini till trots, många anser att hon är en riktig feminist-ikon, åtminstone från början. Då var hon nämligen en stencool amazonkvinna, men när skaparen Marston dog, förvandlades till hon under 50- och 60-talen till en mer fjompig superhjältinna, en ganska vanlig kvinna som hette Diana Prince, men brottbekämpare under namnet Wonder Woman. Man har lånat en del från den grekiska mytologin i beskrivningen av henne. Wonder Woman har superkrafter som att vara övermänskligt stark och snabb, kunna prata med djur (?) och har en magisk lasso. Och magiska armband. Ehm. Låter inte ascoolt, men i USA som sagt var, är hon en stor ikon.

Och kolla här vad Marston skrev om henne! (Ja, orka läsa!)

"Not even girls want to be girls so long as our feminine archetype lacks force, strength, and power. Not wanting to be girls, they don't want to be tender, submissive, peace-loving as good women are. Women's strong qualities have become despised because of their weakness. The obvious remedy is to create a feminine character with all the strength of Superman plus all the allure of a good and beautiful woman."

Och det här var på 40-talet! Respekt.

Därav the outrage när David E Kelleys planer på att göra en modern serie (det har gjorts en på 70-talet, med Lynda Carter i huvudrollen). Folk är rädda för att det ska bli en neurotisk Ally McBeal-typ, som istället vara den supercoola hjältinnan ska bli en kontorsråtta som nojar om killar istället för att spöa Batman (som hon gjort).

Det är NBC som beställt en pilot, och det är den här raden som fått geeks (och jag använder termen kärleksfullt och respektfullt) att gå i taket:

"a reinvention of the iconic D.C. comic in which Wonder Woman -- aka Diana Prince -- is a vigilante crime fighter in L.A. but also a successful corporate executive and a modern woman trying to balance all of the elements of her extraordinary life.".

En sajt har läst delar av pilotmanuset, och kallar det för "skrattretande bisarrt".

Några saker listas som är extra fasansfulla:
- Wonder Woman aka Diana klagar på att hennes bröst är för små.
- Diana och hennes kompis har en “sleepover,” komplett med tjat om glass (“en dag som den här behöver man tre kulor!”) tittar på en musikvideo med Katy Perry och “scream like schoolgirls.”
- Hon tittar längtansfullt på en gammal bild på henne och hennes snubbe, för att sedan gråta sig till sömns.
Med mera. Läs det här.

Fy fan! Kan de lära sig göra superhjälteserier? De kan ju göra filmer uppenbarligen? Till saken hör att Joss Weadon ett par år tillbaka var kontrakterad att göra film av Wonder Woman.
Vem är han då? Joss kom på Buffy. Det säger väl allt.

Usch för före detta feministikons-superhjältinnor som gråter sig till sömn, tröstar sig med glass och gnäller på för små bröst!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar