söndag 6 februari 2011

Sexismen i Top Chef All Stars (spoilervarning)

Jag önskar att all mat i Top Chef bedömdes anonymt. Jag är totalt säker på att det spelar stor roll om det är en Fabio eller en Tiffani som lagar maten. Och jag är jäkligt säker på att det inte är en slump att det i alla fall utom ETT ENDA har varit en man som har vunnit. (Och det har blivit typ outrage över att Stephanie vann säsong 4, istället för fucking RichardLiquidNitrogen-Blais som som sagt var inte missar ett enda tillfälle att påpeka att HAN skulle vunnit.

Vad har jag för bevis då för att det finns den här lilla sexismen som påverkar domarna? Ingenting. Förutom att det är helt jävla otroligt och orimligt att det på så många säsonger Top Cef OCH Top Chef Masters inte skulle vara en enda kvinna som varit bäst. Till och med i finalerna brukar det vara MAX en kvinna med.

Jag såg ett klipp med en av de återkommande domarna, Antony Bourdain, som hade något slags stand up. Han pratar om Top Chef, och skämtar om hur producenterna "blev besvikna, "nej skicka inte "the blonde with the great rack" hem!".

Hö hö hö. Hö.

Om man ser på en del av deltagarna som "the blonde with the great rack", nog fa-an påverkar det vem man väljer att skicka hem. Lägre status helt enkelt. (Jag orkar inte dra hur mekaniken bakom diskriminering fungerar här, men tro mig, det är exakt den här typen av grejer som gör att tjejer har lägre lön och färre chefsposter.)
De flesta av domarna är dessutom snubbar. Kolla kommentarerna på olika diskussionsforum. De här personerna har inte ens smakat maten, men ändå finns det knappt någon som håller på en kvinna. Och det står en jävla massa om hur alla kvinnor SER UT.

Det fulklipps också. När två killar är kompisar, så säger alla medverkande att de är sååå gulliga - "like a little old couple!". När tjejerna gör det kommenteras det inte alls, eller bara negativt. När killarna skapar pakter, eller har fula knep "vi lagar bara en enda rätt vi tre, så vet de inte vem som har gjort vad, så kan ingen av oss åka ut!" (vilket gjorde att både Jamie och Tiffani åkte ut, iställer för jäkla inkompetenta Fabio) så spelar det ingen roll. De är bara smarta. När tjejer gör något liknande (det har ingen tjejer gjort), eller är det minsta otrevliga i tonen, nog jävlar ska det klippas som att de är überbitches.


Därför var det så otroligt skönt att det för första gången var tre tjejer som fick bedömningen att de hade bästa rätterna (de enda tre som är kvar. De och Fabio, Antonia vann). Det var en kvinnlig gästdomare också...
Vem vann Quick Fire Challenge? Richard Blais. Gissa vad han gjorde?
JÄVLA FLYTANDE KVÄVE-GLASS, ta ifrån honom den där jäkla tuben, och VARFÖR är alla domare som sjukt lättimpade av det?


HUR kunde den här vinna????!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar