måndag 17 januari 2011

Masterchef US vs Masterchef Australia

Jag vet att formen är lite olika på de båda (tex, Australia har många fler avsnitt och gick som en stripp, dvs varje dag), men formatet är ungefär det samma, och jag vet verkligen vilken jag föredrar.

Masterchef US
:

- Juryn med Gordon Ramsay är vansinnigt, löjligt, onödigt hård. Det är inte kul att se deras mobbarstil, att bryta ned de stackars amatörkockarna totalt, så totalt att när de får en komplimang kryper de som tacksamma hundar. Jag stör mig extremt på alla bilder där de står tysta med armarna i kors. Den där jävla italienaren ska bara hålla käften. Och tjockisen åkte fan ut bland de första i Top Chef Masters.

- Flera av amatörkockarna verkar obegripligt dåliga för att vara med i finalen. I USA är man ju helt fixerad vid att göra "comfort food" så har man fräst på en saftig pork chop bra så är man hemma. Finesslöst. Hur mycket har producenterna fått lägga sig i? Det är som en realitycast - en råbarkad lastbilschaffis, en svart äldre kvinna, en liten sötnos från södern - kom igen. Det känns lite för perfekt blandning.

- Snälla snälla snälla. Sluta med tv-produktion av det här slaget:

Gordon smakar på maten. Är tyst. Bild på svettig nervös kock. Bild på tyst Ramsay. Bild på svettig nervös kock. Bild på tyst Ramsay. Ramsay öppnar munnen...paus. Kanske till och med reklampaus. Ramsay säger: "Det finns ett stort problem med den här rätten... (Ljudeffekt) Nervösa kocken ser ÄNNU mer nervös ut. Ramsay är tyst men fortsätter:...jag kan inte sluta äta den! (triumfmusik!) It´s BEAUTIFUL!. (Mer triumfmusik!) Nervösa kocken gråter av glädje.

Så börjar det om.
Aaaargh.

Masterchef Australia:


- En
jury som både verkar vara supersympatisk OCH kunnig. Konstruktiv kritik som verkligen hjälper. Amatörkockarna känner respekt men inte skräck. För att inte tala om gästdomarna! Heston Blumenthal?! Fasen vad bra.

- Alltså dessa "amatör"kockar är så grymma. Man blir på riktigt imponerad! Dessutom är det härligt att se hur mycket bättre de blir hela tiden - Masterchef Australia har ju matskola som en del av programmet. Även om just det kanske inte är så kul att titta på.

- Det är inga jävla "det här var...en förfärlig måltid....för.....(reklampaus)....jag kan inte sluta äta!!!" dvs inga manusskrivna meningar som bara torterar stackarna.

Läs kommentarerna på den här artikeln - många håller med om Gorm-Gordon, fast lika många försvarar honom...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar