lördag 11 december 2010

Work of Art


Bravo Tv gör en massa tävlingsprogram som Project Runway (numera kanalen Lifestyle) och på EXAKT samma koncept bygger serien Work of Art. Det är tråkigt att ingen svensk kanal köpt in serien, och det är faktiskt konstigt att den blev gjord överhuvudtaget.

Konceptet är alltså ett antal deltagare, konstnärer, som i varje avsnittet får en utmaning. Det kan vara att göra ett offentligt konstverk, porträtt av varandra, inspireras av en viss typ av bil (hej skamlös produktplacering!) eller att skapa utifrån elektroniskt skrot. Då alla deltagare har sin specialitet - foto, måleri, skulptur osv blir det väldigt annorlunda tolkningar. I slutet av varje program visas resultatet på en utställning, en jury bedömer konstverken med hjälp av deltagarnas förklaringar och, surprise, en röstas ut varje gång. Vinnaren fick en utställning på Brooklyn Museum of art. Vissa av domarna var riktigt kända, som Andres Serrano (ni vet han med "Piss Christ").

Här retas Ryan med den ibland mycket pretentiöse och självgode - men talangfulle - hipstern Miles.

Programmet funkar häpnandsväckande bra! Personligen tyckte jag det var otroligt spännande att se, och tydligen så väckte till och med programmet en riktig debatt om konst i USA. Exekutiv producent var Sarah Jessica Parker, vilken måste varit ett måste för att sälja in programmet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar