torsdag 4 oktober 2012

Recension: Project Runway Sverige

Hejar hittills på de två längst till höger samt femte från höger.
 Jag måste ju bara skriva om Project Runway Sverige.
Project Runway är en av mina favoritrealityserier som ständigt håller hög nivå - till och med den lägsta nivån är hög. (Förutom senaste avsnittet där de skulle göra bebiskläder som var så dåligt så det förtjänar ett eget inlägg. Sexistiskt, irrelevant, meningslöst aaargh).

Jag har sett alla amerikanska PR - ett par av säsongerna flera gånger. Alla Project Runway All Stars. Alla australiensiska. Alla kanadensiska.

(Fy det känns hemskt nu när jag skriver det, fatta hur många timmar det är - jag ska skaffa mig ett liv. Sen.)

Så jag är tamejtusan en expert. Nu undrar jag - och det är en ärlig fråga - hur likt måste det vara det ursprungliga formatet? Självklart är det så att det ska vara si och så många deltagare, och att det är en viss typ av utmaningar, look, grafik, scenografi, jury och så vidare - annars blir det ju ett annat program.

Men svenska Project Runway är. exakt. som. det. amerikanska. Det är därför jag undrar - vill inte sitta och hacka hacka här om det ingår i villkoren att köpa formatet att det måste vara på pricken likt.

Men vinjetten?! Där deltagarna säger någon slags Google Translate-översatta säg som "Jag är fashion!" vem fan säger så i Sverige?! Och som en klonad blond programledare. En klonad trevlig vithårig äldre gentleman som mentor?! En "hylla" från ett internetklädföretag med muppiga skor?
En utmaning som är gjord intill förbannelse i originalet - komplett med att deltagarna ska riva ner gardiner som tyg i välkomstrummet där de har fått champagne men-surprise-nu-får-ni-redan-en-utmaning?! Puff inför nästa avsnitts tema - daglook till kvällslook (en klassiska PR-utmaning? Kom igen. Klär vi oss så i Sverige? Talar vi så?

Tja det kanske vi gör. Och kanske har kanalen Lifetime Television mycket detaljerade kontrakt över hur likt det ska vara. Men det här blev lite tråkigt och förutsägbart FAST:

Det var en proffsig produktion. Superbra castade deltagare (som delvis höll hög nivå och som var roliga personligheter) och jury + mentor (sorry Sofi Fahrman, du är säkert jättebra på ditt jobb och fantastiskt bra och trevlig men för mig blir du bara en prinsessan Madeleine-kopia med förutsägbar stil). Duktiga personer inblandade i att göra programmet.

Produktionen är snygg, liksom...opinsam. Vilket är ett bra betyg. Sverige behöver inte skämmas över sin version som säkerligen var dyr men självklart långt ifrån så dyr som de andra ländernas.

Så om man inte som jag knarkat ner sig och kan det ursprungliga formatet liite för bra och utantill så tycker jag man verkligen borde gilla det här. Därför extremt konstigt med de låga tittarsiffrorna (drygt 200 000), det har ju varit världens reklamkampanj, det har snackats massor...det måste bero på att målgruppen, vad kan det vara, 15-25 eller nåt, bara tittar på play-tv. Och att inga äldre vuxna hittat hit. Alla sitter väl bara och tittar på uttjatade folkkära mat- och bakprogram.

En trist sak är jury-tjatet om att "det här kan jag se i affärerna", "det här såg jag på många catwalks" - i amerikanska tycker juryn att de är tråkigt att se något de redan sett mycket, vilket är lite roligare. Det är inte meningen att det ska vara något man ser i affärerna. Eller berömma ett stilgrepp man sett mycket på catwalks. Det är alltså lite annan inställning till vad de vill att deltagarna ska göra. Jag litar inte heller på Fahrmans smak som känns så jäkla vanligt stekig, med sitt blonda hårsvall och höga klackar och Stureplanslook (undrar om hon har en dunväst också) och hon har ju byggt en hel karriär på reportage som "hitta den perfekta jeansrumpan" (HAT-uttryck).

Ett sista miniklag - om ni nu kopierar det ursprungliga formatet in till förbannelse - hur kunde ni missa de uppenbara ordvitsarna?! Heidi har ju så klart "one day you're in - the next day you're out" osv.

Hallå rimma på "vinna - försvinna" eller "ena dagen är du en succé - andra är du passé"!

Och klänningen som vann var horribel. H-o-r-r-i-b-e-l. (Nej kan inte göra bättre själv, kan inte sy. Men kunde jag sy skulle jag inte sy fiskgälar runt höfterna på ett par 80-tals bubbelgardiner).

Kolla mitt engagemang! Jag kommer lätt fortsätta att se. Och jag har lovat att inte avslöja vem som vann...

6 kommentarer:

 1. Nu blev jag jättesugen på att se! Men hallå, grejen att Victoria från svenska Top Model tycks ha fått nåt slags kontrakt med TV3 om att dyka upp i alla deras klonade realitysatsningar??? Dock att hon var min favvo i TM, men ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch jag tyckte det var kul att hon dök upp! Hon är uppenbarligen bra på att göra kläder, plus är vad man i realitysammanhang brukar kalla "en personlighet".
   Men kolla på programmet och säg gärna vad du tyckte!

   Radera
 2. Håller med..för likt amerikanska Project Runway..men jag tittar vidare ändå. Ser även project accessory..känns ju inte så nödvändigt men det är ju snart final så..
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Project Accessory, alltså jag såg de första avsnitten för man kan ju inte låta bli. Men det var ju...ganska trist?!

   Radera
 3. Japp. Fast killen med skägget och tatueringarna är fascinerande att se göra mysko accessoarer..sista utmaningen med att göra saker av döda insekter var creepy och rätt intressant. Inte för att jag skulle vilja gå omkring med ett halsband gjort av en spindel..
  Kul med Victoria i svenska Runway..Hoppas det går bra för henne.
  Anna

  SvaraRadera
 4. Åh brrr fan vad vidrigt med spindelhalsband, men rolig idé i alla fall...

  SvaraRadera