fredag 9 mars 2012

Recension: Den sista dokusåpan

Varför ville Lill-Babs vara med?!

Ni vet hur kul det var att gå i skolan och göra egna plojfilmer med sina kompisar. Det kunde vara hur dåligt som helst, men alltid sköj att se sina polare. Extra tacksamt var det att spela in egen skräckfilm (hej Dawson!) då man kunde fläska på med hemgjorda effekter, och handling var ju alltid underordnat, något som bara band ihop ketchup i fejan-skrik-scenerna.
Förebilderna var ju ändå skrapiga VHS:er från någon kompis med familj som tillät ungarna se Filmnet (jag avslöjar härmed min enorma ålderdom).

Jag har sett första avsnittet av en ny svensk serie som heter Den sista dokusåpan.
Den känns exakt så som jag skrev ovan - en hemgjord splatterkomediserie som säkert är superskoj att se för alla inblandade, och för alla med totalkoll på dokukändisar och bloggkändisar, och möjligen för alla som aldrig skulle se något på SVT för att det är trååååkigt, men en serie som för oss andra är outhärdlig.

(Med undantaget att man här önskar att det skulle vara mer ketchupsplatterscener på bekostnad av handling och "skådespeleri").

Det är en "ironisk" "glimten-i-ögat"-"skräckkomedi" (ja jag räds inte strössel med citattecken här) som inte är läskig, inte är rolig, och ja det kanske finns en glimt i ögat men den glimten är ute och cyklar och glimten borde gå hem och dra något gammal över sig.

Vi kollar vad sexan själva säger! Från hemsidan:


Den sista dokusåpan är en nyskapande, 

Nej, konceptet med zombiesplatterkomedi är gjort. Subjektiv kamera med nightvision-blairwitch-style är gjort. 

beroendeframkallande,
Nej.

humoristisk, 
Neeeeeej.
 roadmovie där vänskap, kärlek och relationer sätts på spel.
Det är möjligt. Jag vet att jag inte direkt är målgruppen för den här serien. 

Jag skulle dock hellre äta spik än se ett avsnitt till.


Bechdel-testet: Fail.

5 kommentarer:

 1. Förstår inte hur du kan jämföra effekterna med "ketchupsplatterscener". Tycker inte handlingen var klockren men det är trots allt roligt att Sverige gör något annat än ännu en polisfilm eller dramakomedi som gjorts sjutusen ggr.

  Viktigast är att de försöker, inte alltid resultatet och Den sista dokusåpan öppnar dörrarna för nya spännande genrer!

  SvaraRadera
 2. Jag var lite otydlig när jag skrev "ketchupsplattereffekter". Det hängde alltså ihop med inledande resonemang om att att göra egna splatterfilmer som enbart var kul för invigda. (Med sådana effekter menar jag inte att det behöver vara ketchup inblandat. Utan kletiga splattereffekter.)

  Jag förstår inte vad du menar med "viktigast är att de försöker"? I så fall skulle man ju aldrig kunna recensera något man tyckte var mindre bra!

  Vilka är det som "försöker"? Kanalen? De gör den här serien av en enda anledning: för att de vill kunna tjäna pengar på annonsörer. Ytterst alltså de unga tittarna som kanalen mycket tydligt vänder sig mot.
  Sexan la ner mängder av pengar för att marknadsföra den här serien mot ungdomar, pengar som kunde lagts på tex ett bättre manus.

  Jag tycker också Sverige gör för mycket polisfilmer. Men om man ska se till ny typ av produktioner så gjorde SVT Äkta Människor, som var en bra mycket bättre produktion är Den sista dokusåpan. Och jag tror att en lyckad sci fi öppnar bra många fler dörrar än den för mig misslyckade Den sista dokusåpan.

  Men om du tycker den var rolig är det ju helt okej - alla har ju olika smak, och det här är vad jag tyckte.

  SvaraRadera