Brittiskt plut i Birdsong

Oj vilka plutiga pussmunnar i den här brittiska miniserie-kostymdramisen! Vad tror ni? Den har fått lite blandade recensioner, men jag får en finfin känsla av Birdsong i alla fall.

På BBC1.

Kommentarer

  1. Åh, det är ju Angel från Tess of D'Urbervilles. Sjukt bra miniserie också, från typ 2008. Han kommer bli stor nu med My week with Marilyn tippar jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Eddie Redmayne, kommer ihåg att även i My week with Marilyn ville kameran närbilds-slicka i sig hans lilla pussmun och fräkniga kinder. Jag läste någon töntig engelsk skribent som klagade på att de nya brittiska manliga stjärnskotten var FÖR vackra - och feminina. Hon längtade efter riktigt MÄN. Suck...

      Radera
  2. har också följt recensionerna och inte riktigt kunnat bestämma mig om jag ska kolla upp. har f ö inte heller läst Sebastian Faulks roman. mest egentligen beroende på en hang-up om att alla ww1-serier/filmer/romaner blir dystra longörer i skyttegravar...

    två höjdpunkter i brittisk jul-tv var annars miniserierna på dickens great expectations och the mystery of edwin drood. båda högklassiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller verklige helt med om första världskrigetromaner - det är gyttja gyttja cigg cigg taggtråd taggtråd kompis dör man blir själv amputerad.

      Jag har sugit på Great Expectations-karamellen, har hört att den skulle vara bra, men The Mystery of Edwin Drood var något nytt för mig! Tack!

      Mitt bästa är att köpa märkliga boxar i typ videouthyrningsaffären eller Åhléns rea-boxar (eller cd on-rean för den delen, de har alltid boxar med slumpmässigt ihopplockade brittiska period drama-miniserier. Mycket Andrew Davies-sceenplay och så till finfint pris!

      Radera
    2. edwin drood var dickens sista roman, hann aldrig avsluta den o det är inte känt hur han tänkt sig slutet. tycker den här filmatiseringen gjort det med bra känsla.

      på tal om nya brittiska icke-hunkiga bebes så spelas pip i great expectations av douglas booth (boy george i worried about the boy) och edwin drood av freddie fox (bl a ratallack i the shadow line).

      ah mkt bekant procedur, realådorna på buylando! sen har jag finkammat bbc på period dramas och (mindre noga) på ww2-mys, tbaka till början av 70-talet. slutsatser:

      austen är i särklass förstås (förutom emma då kanske). en lite bortglömd favorit är versionen av persuasion från 1995 med amanda root och ciarán hinds.

      vad gäller dickens känns det som bleak house från 2005 satte en ny standard genom att modernisera både historier och karaktärer. såväl den och de som gjorts därefter är grymma; little dorrit (min favorit tror jag) och så great expectations och edwin drood då. de pre-bleak house jag sett är rätt mossiga, krystade crescendon och deppigt slätstrukna kvinnokaraktärer.

      elisabeth gaskell är lite fattigmans-austen, men cranford, north & south och wives & daughters är samtliga helt ok tycker jag.

      thomas hardy, ah så förbannat mustig, dessutom inte sällan tragiska. skulle aldrig falla mig in att kolla period drama om jag inte vet att det kommer en stor gräddtårta till lyckligt slut. t ex tess of d'urbervilles el the mayor of casterbridge, inget för mig.

      övriga favoriter:
      love for lydia (1977). med ung jeremy irons.
      vanity fair (1998). på thackeray's roman.
      love in a cold climate (2001). på nancy mitfords romaner.
      fingersmith (2005). med sally hawkins. lesbisk romantik!

      ww2-mys har jag väl egentligen så mkt koll på, men danger uxb från 1979 är toppen. med bl a anthony andrews och jeremy sinden, två år innan brideshead (där sinden var boy mulcaster). helt ok i den här lilla genren är förresten även kanadensiska bomb girls, som går nu.

      Radera
    3. Tack för lysande bra kommentar här! Sådan koll du har. Vilken massa superbra tips!

      Jag ÄLSKAR Persuasion från 1995. Den är verkligen fantastisk på alla sätt! Köpte den på VHS för länge sedan. Just Austen blir ju alltid väldigt lyckad, kan inte komma ihåg någon film/serie jag inte tyckt om. Senaste glada överraskningen var Sense and Sensibility (1998) som miniserie. (Dan Stevens från Downton Abbey som Edwards Ferrars!).

      Jane Eyre har jag sett säkert 8 varianter, och har en som favvo som jag inte kan komma ihåg vilken det var...

      Vanity Fair från 98 har jag sett, fantastisk. Fingersmith har jag bara läst. Tipping the velvet av samma författare, Sarah Waters, köpte som som serie till min pappa i julklapp, men har inte sett än.

      Tom Jones från 1997 och Far from the maddening crowd gillar jag också (apropå Hardy).

      Bomb Girls tycker jag direkt låter bra, bara på namnet!

      Tack snälla!

      Radera
  3. ah kul att du gillar den persuasion! känns som den är lite bortglömd. den från 2007 är rätt kass, elr kanske skulle ge den en chans till förresten. sally hawkins som anne elliot. sen känns pride & prejudice från 2005 rätt överflödig också, vad skulle man kunna tillföra utöver den från 1995 liksom. plus att jag har väldigt svårt för keira knightley.

    du menar sense and sensibility från 2008 här va? och håller med, gillar den bättre än den från 1995 med emma thompson, kate winslet och hugh grant.

    hehe japp samma för mig med jane eyre, tyckte t ex filmen från i fjol var helt ok. fast slutet är alltid en downer, "dom fick varann till slut! och hon eh... kommer få ägna resten av livet åt att vara hans sköterska..?"

    grymt, tipping the velvet har jag inte sett, måste jag ju, tack för tips!

    SvaraRadera
  4. Nu ser jag er konversation här med massa bra tips! Bleak House har jag länge tänkt se, gillade också Little Dorrit. Sedan är Jane Eyre från 2006 med Toby Stephens och Ruth Wilson absolut bästa versionen av Jane Eyre!!! (Obs även att Toby är son till Maggie Smith, som ju spelar i en massa bra men bl a i Downton Abbey där hon är cousin Violet/dowager countess. hon har f ö också sett ut att vara ca 70 bast senaste 20 åren?).

    Tipping the velvet har jag både sett och läst boken. Boken är sjuukt mycket lesbiskt sex och väldigt snuskig, lite svårt för mig som är pryd. Lustigt att du köpte den till din pappa, uppskattade han den?

    Håller helt med Ij här ovan om att P&P från 2005 var överflödig + Keira som jag också har svårt för.

    Jag har sett så många brittiska kostymserier att jag glömt bort vad de heter, men har sett nästan alla som kommit de senaste åren. Ser Birdsong nu och den är tyvärr astråkig. Annars tycker jag de flesta på den här listan är sevärda: http://www.perioddramas.com/top-rated.php förutom Lark Rise to Candleford som jag tycker är supertrist.

    SvaraRadera
  5. ah just det, är nog min jayne eyre-favorit också, utan att riktigt minnas alla.

    elr hur, har tänkt samma ang maggie smith när jag sett downton, och 20 år räcker inte ens. hade t ex samma roll i ett rum med utsikt 1985... antar att det var där hon blev drottningen av stela och ständigt förnärmade men innerst inne godhjärtade viktorianska socitetstanter.

    heh gjorde samma reflektion ang tipping the velvet som present till förälder...

    lark rise to candleford är väl praktexemplet på kostymdrama som är mest kostym och inte så mkt drama. där ambitionen mest är att maxa det mysigaste av feel good-bitarna som folk älskar; sentimentala såpor i lummigt pastorala miljöer, tjusiga herresäten och pittoreska stugor, godmodiga bönder och sofistikerad/snorkig aristokrati. och så lite romantik och intriger på det, men inget som upprör, mer som förströelse. tyckte downton gick åt det hållet under andra säsongen också. samma förstås med ww2-fluff som t ex land girls och call the midwife.

    noterade f ö att det är ännu en ny filmatisering av great expectations på gång, storfilm med bl a helena bonham carter, robbie coltrane och sally hawkins (som mrs joe, ovanligt se henne i en osympatisk roll!)
    http://www.imdb.com/title/tt1836808/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag sa 20 år på Maggie Smith pga såg nyligen En värsting till syster med Whoopi Goldberg, där hon spelar gamla abedissan! Var nu tvungen att IMDB:a hur gammal hon är och hon fyller 80 om två år så då var hon alltså 51 när hon spelade i ett rum med utsikt! Hehe.

      Land Girls har jag aldrig sett! Den borde jag ju se känner jag nu. Har precis varit på bio och sett Simon och ekarna, bästa svenska "kostym"-film jag sett vad gäller kläder och rekvisita! Sjuuukt fint. (Förutom att Bill Skarsgårds, alltså Simons, flickvän som han får på slutet snarare ser ut att höra hemma tidigt 60-tal än sent 40, men man kan ju inte få allt här i världen).

      Men har det inte nyss kommit en miniserie med Great Expectations? Jag har aldrig riktigt varit ett fan av den boken/filmen, gillade t ex inte Ethan Hawke/Gwyneth Paltrow-filmatiseringen.

      Jag gillar dock vår konversation här!

      Radera
  6. heh lite segt att kliva in i den rollen vid 50...

    land girls är helt ok faktiskt. klyschig o sentimental förstås, men trivsam. kanadensiska bomb girls, som vi var inne på tidigare här, är dock sevärd utan förbehåll.

    ah simon o ekarna, måste jag se.

    jo precis, gick som miniserie på bbc i julas. så lite lustigt/märkligt att det görs en till nästan samtidigt. och håller med, dickens historier är ofta så väldigt upptrissade o melodramatiska.

    SvaraRadera
  7. Vilken lysande konversation! Ni tackas härmed med ett eget inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg det! Vad kul. Kan även meddela att jag nu sett Birdsong och den var så fruktansvärt långtråkig att jag inte såg klart andra avsnittet. Har läst lite recensioner och de flesta verkar hålla med om detta. Men vill fortfarande veta vad din pappa tyckte om Tipping the velvet?

      Radera
  8. Har trasslat mig igenom alla kommentarerna här och undrar om någon har lust att "renskriva" alla filmtips så att jag kan checka in dom! Jag är inte särskilt utbildad i ämnet kostymdramer än, men Pride & Prejudice från 2005 är den bästa jag har sett, och jag älskar Keira Knightley, samt Jane Eyre från 2011, jag vet inte hur många gånger jag redan har sett den. Så vi har lite skilda åsikter hehe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm...jag ska se om jag orkar renskriva någon dag...
      Men jag gillar alla dina ovanstående! Pride & Prejudice från 2005 kommer alltid ligga etta i hjärtat...

      Radera

Skicka en kommentar