söndag 6 februari 2011

Missa inte Sherlock ikväll 21.00 + lite Sherlock-trivia...

- Det var sjukt kallt när man skulle spela in Sherlock. Benedict Cumberbatch fick farlig lunginflammation, och Martin Freeman frös så mycket att han glömde bort sina repliker.

- Kläderna valdes med omsorg - kostymören menade att Sherlock inte skulle ha tänkt på mode, och fick därför rätt tidlösa kläder. Han rock var väldigt dyr, och valdes för att den skulle svepa effektfullt när han sprang och skulle avteckna sig snyggt mot Londons skyline... Debenhams i England fick uppleva en våg av kunder som ville ha samma rock. Tillverkaren Belstaff var tvungen att ta upp produktionen av rocken igen. Se den magiska rocken till vänster.


- Serien ska få en fortsättning på tre episoder. Från början verkade säsong 2 vara i fara då Martin Freeman fick rollen som Bilbo - en film som ska spelas in på Nya Zeeland. Men med hjälp av schema-trixande gick det som tur var.
Nästa säsong beräknas sändas i augusti 2010.

- 221B Baker Street är 187 North Gower Street, London NW1. Men vissa scener är inspelade på riktiga Baker Street.

- I Sherlock 2010 är Watson sårad i skuldran, men har fantomsmärtor i benet. Här har manusförfattarna skämtat lite då Arthur Conan Doyle i böckerna om Sherlock Holmes inte riktigt verkade komma ihåg vad han gett Watson för skada...det var än i skuldran, än i benet.

- Alla de tre episoderna är mer eller mindre löst baserade på riktiga Sherlock Holmes-fall.
Ep 1, A study in pink är inspirerad av A study in Scarlet.
Ep 2, The Blind Banker, baseras på två historier - The Dancing Men" och "The Sign of Four".
Ep 3, The Great Game, följer historien "The Adventure of the Bruce-Partington Plans", men har också hämtat delar från "The Five Orange Pips" och "The Final Problem".

- Antalet sålda Sherlock Holmes-böcker i England har gått upp med 180 procent sedan serien sändes.

- Ledtrådar har getts inför nästa säsong: "You can have three words to work from: Adler, Hound, Reichenbach. Those are your clues."
För den som kan sin Sherlock så är Irene Adler ("A Scandal in Bohemia") den enda kvinnan som överlistat Sherlock Holmes (lägg tre män till det), och man kan nog tippa att det blir en liten kärlekshistoria... "Hound" kan väl inte vara något annat är Baskervilles hund. Reichenbach Falls är den platsen där Sherlock och Moriarty kämpar på liv och död.

2 kommentarer:

 1. Ida!
  Tack för tipset, Sherlock var marvelous! Allt stämde. Första avsnittet när Sherlock och John börjar lite försiktigt bonda är kanske allra bäst. Slukade alla 3 avsnitten efter varandra. Några grejer som jag hajade till på. Ledmotivet...är inte det en smula Dexter över det, kändes onödigt av dem att använda samma huvudinstrument för slingan (det är en turkisk gitarr som heter "saz"). Sen tyckte jag att man gjorde en miss i att inleda sista avsnittet med en längre sen på Baker st, som uppenbarligen lånat element från filmen Sherlock Holmes av Guy Richie. Men det kanske var en hyllning, den var ju också bra tycker jag. Sen, den detalj som jag blev gladast över. Att Inspector Lestrade är spelad av ett gammalt bekant ansikten, nämligen den unge Freddy som var syster till Lucy Honeychurch i toppfilmen Ett rum med utsikt. Vet heller inte om jag någonsin hörde Sherlock säga "elementary my dear Watson", men det kanske man spar på till säsong två, när dem varit flat mates ett tag till.

  SvaraRadera
 2. Sherlock sa aldrig "elementary my dear Watson i böckerna! "Elementary" och "dear Watson" förekommer var för sig, men aldrig tillsammans. Det felaktiga citatet finns först belagt i skrift i P.G. Wodehouses roman Psmith, Journalist (1915) och på film i The Return of Sherlock Holmes (1929). (obs inte fakta som jag drog fram ur rockärmen, det där sista...men jag älskar faktiskt Woodhouse också!)

  Sherlock kommer dessutom aldrig i serien säga "the game is afoot" som är ett annat känt citat (som han faktiskt säger i böckerna) eftersom man ville modernisera språket.

  Intressant med turkiska gitarren!! Hade jag aldrig tänkt på.

  Och OJ vad glad jag blir över info om Freddy i Ett rum med utsikt, jag älskar den filmen och är just nu on a roll med att hitta gamla 80-talsskådisar som vuxit upp och som man träffar på här och där i nya produktioner - kolla vad jag skrev om King's speech till exempel!

  Tänk att det är han som är Lestrade! Det ska jag tänka på, härligt!

  SvaraRadera