lördag 29 januari 2011

Varför jag älskar Karl Pilkington


Nu tjatar jag lite här om An idiot abroad. För den som inte sett något av den: Ricky Gervais och Steve Merchant (alltså Office- och Extras-snubbarna) har en kompis och kollega som heter Karl Pilkington, som de mobbar hela tiden i sina podcasts. I an idiot abroad skickar de Karl jorden runt, för att se jordens underverk - Petra i Jordanien, Taj Mahal i Indien, Machu Picchu i Peru, pryamiderna osv.

Alltså det är så bra. För att locka tittarna finns det ett litet intro med Gervais och Merchant i början av varje avsnitt, och de håller även kontakten med Karl via högtalartelefon några gånger. Men det hade man precis lika gärna strunta i.

Det är svårt att förklara Karl - Gervais själv kallar honom en idiot, en inskränkt apa till engelsman med klotrunt huvud. Fast en kompis. Karl har anklagats för att inte vara på riktigt "spelar han en roll? Är det en skådis?" är vanliga frågor.

Karl är på något sätt som ett barn. Han ställer fantastiska frågor, är konstigt oimponerad, verkar otroligt naiv, och bara är så rolig. An idiot abroad är ett reseprogram där man verkligen får se sånt sånt man aldrig brukar få se i vanliga reseprogram, där käcka jäkla typer ska prova ostar i spanska bergen och alla klippbilder är på rynkiga pittoreska tanter och blå keramik och det tipsas om vad bra det är att köpa landets färggranna tyger, aaaargh.

Här känns det som man faktiskt får en känsla för hur landet är...eller de freakigaste delarna. Det är ju gjort att det verkligen ska visas på det som är mest exotiskt och crazy i varje land - kineser är galna, indier är galna osv, så på det sättet är det inte speciellt PK...men vem bryr sig när man får höra Karl säga saker som denna om Kinesiska muren:
"They say it's the Great Wall Of China. I can't see what's so great about it. It's an alright wall."

Nu ligger Indien-avsnittet uppe, här. Stackars stackars Karl. Det är ganska synd om honom också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar